182 ljubimca - Besplatno vakcinisana protiv besnila

Povodom Svetskog dana borbe protiv besnila koji se obeležava 28. septembra, u Veterinarskoj stanici „Veterinar“ vakcinacija protiv besnila, koja inače košta 750 dinara, bila je besplatna za sve pse i mačke.Tako je juče besplatno protiv besnila vakcinisano čak 182 ljubimca!

U uspešnoj akciji sprovedenoj u organizaciji naše klinike, veterinari su imali pune ruke posla. Zahvaljujemo se subotičanima što su pozitivno odgovorili na ovu akciju i pomogli nam da u borbi protiv besnila u subotici napravimo značajan pomak i dodatno podsetimo javnost na značaj ove vrste vakcinacije.

Iako se broj životinja zaraženih virusom besnila smanjuje, u Srbiji ova zarazna bolest još uvek nije iskorenjena. Budući da za besnilo ne postoji lek, veterinari poručuju da obavezno vakcinišemo naše kućne ljubimce jednom godišnje, jer na taj način štitimo i svoje zdravlje.

Besnilo je veoma opasna virusna bolest od koje mogu oboleti i ljudi. Izvor ove bolesti najčešće je divljač, poput lisice i šakala koji ugrizom virus prenose na domaće životinje. S obzirom na to da za besnilo ne postoji terapija i da je najčešći ishod smrt, veoma je važno preseći lanac prenošenja, a to se postiže preventivnom vakcinacijom pasa i mačaka.

A kako je sve to izgledalo, pogledajte u prilogu Subotičke televizije: