Kako da zaštitite svog psa od euforije novogodišnje noći

U poslednje vreme je postalo normalno da svaki doček Nove godine bude propraćen bacanjem petardi i vatrometom. Što je vatromet impozantniji i što su petarde glasnije tim se slavljenici bolje osećaju dok je za životinje, naročito pse, iskustvo skroz drugačije, stresno i u nekim slučajevima fatalno! A ne mora da bude…

Neki psi nemaju problem s tim da gledaju blještavilo vatrometa i čuju zvuke petardi, ako su prošli kroz specijalne obuke i ako su naučeni da budu manje osetljivi na ovakve uticaje - lovački psi, na primer, rastu uz zvuke i mirise lovačkih pušaka i baruta te im oni ne smetaju.

Većina pasa, međutim, nije naviknuta na ove stvari, pa doček Nove godine može biti posebno stresan praznik za pse i njihove vlasnike.

Po statistici, više kućnih ljubimaca pobegne za doček nego bilo koji drugi dan, tako da biste trebali preduzeti dodatne korake kako biste osigurali sigurnost vaših ljubimaca. Držite vašeg psa na oku tokom proslave i osigurajte da su čipovani ili nose odgovarajuću identifikaciju (nešto po čemu ćete ga lako pronaći ukoliko vam pobegne).

Za pse je prirodno da se plaše glasnih zvukova. Glasni zvuci utiču na njihov nervni sistem i od njih mogu postati uznemireni ili uplašeni. Trčanje u pravcu suprotnom od onog odakle dolazi buka je njihov urođeni mehanizam za preživljavanje.

Zapamtite, za vašeg psa, doživljavanje vatrometa je drugačije od doživljavanja drugih prirodnih glasnih zvukova, poput groma. Vatrometi su bliži tlu, izazivaju vibracije i praćeni su iznenadnom bukom, svetlima i mirisima dima. Pošto psi doživljavaju svet nosevima, očima, ušima, tipična novogodišnja proslava može biti za njih preterano intenzivno iskustvo.

Najčešći simptomi po kojima ćete prepoznati da je pas uplašen:

  • Drhtavica
  • Sakrivanje
  • Traženje utehe od vlasnika
  • Poriv za uništavanjem
  • Pojačano mokrenje
  • Pojačano lučenje pljuvačke

Šta možemo učiniti da im pomognemo?

Na sreću, postoji puno jednostavnih taktika kojima vlasnici pasa mogu da se posluže (odvraćanje pažnje, anti-anksioznih prsluka i sl.). U ovom tekstu objedinili smo sve savete koje trebate da znate kako biste pomogli vašem ljubimcu da se oseća bolje kada počne novogodišnja euforija.

1. Priprema
Ukoliko niste u prilici da mu drugačije pomognete, organizujte odnošenje psa na mesto gde neće biti glasnih vatrometa – kod kućnog prijatelja ili rodbine ili u dnevnom boravku za pse gde ste ga već nosili. Ukoliko vaš ljubimac nikad nije boravio tamo, odnesite ga nekoliko puta u danima pred praznik, tako da to neće biti iznenađenje kada ga odvedete na dan dočeka.
2. Smeštaj
Ako niste u mogućnosti da odvedete svog psa na mesto daleko od vatrometa, onda obezbedite transporter kod kuće da se oseti bezbedno u njemu. Ako ne planirate da budete kući za doček, a nemate nameru ni da vodite svog ljubimca sa sobom, neka o njemu brine osoba od poverenja (bitno je da on tu osobu poznaje, a da je poznajete i vi) koja će mu praviti društvo i izvesti ga u šetnju na svaka četiri sata da se olakša.
3. Prilagođavanje
Najbolji način da pripremite svog psa za vatromet i petarde je da se uverite da je prilagođen na buku. Iako je to jednostavan proces, potrebno je vreme - tri do četiri meseca da bi imalo pun efekat. Ono što se savetuje da uradite je da snimljen zvuk vatrometa i pucanja petardi puštate vašem psu sve glasnije, uvek pre nego što jede, pre šetnje i pre igranja. Na taj način pas karakterističan zvuk vatrometa tumači kao nešto dobro. Iako možete da probate ovaj metod i tokom kraćeg vremenskog perioda - nedelju ili dve, za tako kratko vreme može da ima efekta samo ako se koristi u vezi sa jednom ili dve aktivnosti koje su za psa pozitivne (jelo, šetnja ili igranje). U svakom slučaju, savetujemo da mu puštate zvuk za šta god da se opredelite.
4. Smirivanje lekovima
Ako mislite da je neophodno, uz konsultacije sa veterinarom, možete da koristiti lekove kako biste smirili svog psa tokom vatrometa.
5. Komunikacija
Ako ćete biti uz vašeg psa tokom vatrometa, pričanje umirujućim glasom će mu takođe pomoći da se opusti. Zapamtite da ljudi komuniciraju rečima dok psi komuniciraju energijom i uvek analiziraju alfa mužjake koji su sa razlogom lideri čopora da otkriju kakvo ponašanje se od njih očekuje i toleriše. Ukoliko ne pokazujete veliko uzbuđenje oko vatrometa i pucnja i ljubimci će naučiti da ni oni ne treba da se uzbuđuju oko toga.

I najvažnije za kraj - ne razmišljajte o svom psu kao o detetu koje će da propusti zabavu. To je ljudsko viđenje te time i ljudska krivica. Vaš pas neće znati šta propušta. Vi ste dobar gazda ukoliko ga ne izlažete situacijama koje će izazvati njegovo negativno i neprimereno ponašanje. Kada se vatromet i sva buka oko njega stišaju, vaš pas će biti zahvalan što ste doček Nove godine za njega učinili manje stresnim iskustvom! I ne samo za njega već i za sebe…

Mario Tikvicki, dr vet. med.
Klinika "Veterinar" Subotica