Očekujete bebu? Kako da pravilno pripremite svog psa na prinovu

Za mnoge parove, pas je njihova prva “beba”. Velika je verovatnoća da tako i pas misli. Vaši ljubimci će i dalje biti cenjeni članovi porodice i kada beba dođe, ali će se vaše navike promeniti i to može značajno da zbuni vašeg ljubimca. Kao što će dolazak bebe na svet drastično promeniti vaš život tako će promeniti i život vašeg psa. Uskoro će morati da deli vašu pažnju sa zahtevnim novorođenčetom i neće razumeti zašto su vaše duge i opuštajuće šetnje odjednom postale kraće. Pripremite vašeg psa na promene pre nego što beba dođe kući. Uvedite postepeno promene još dok ste u drugom stanju kako bi vaš ljubimac mogao na vreme da se prilagodi.

Kad saznate da ste u drugom stanju...

Ako vaš pas do sada nije bio na osnovnoj dresuri, krajnje je vreme. Ponašanje koje se sada čini bezazleno, kao na primer skakanje na vas čim uđete na vrata stana sa namerom da vas pozdravi može postati problem kada budete u osmom mesecu trudnoće ili sa detetom u naručju. Dreser vam može pomoći da ga naučite šta da ne radi
Mnogi psi nikad nisu bili u kontaktu sa decom. Deca čine nepredvidive stvari, poput naglih pokreta, vrištanja i naginjanja glavice ka psećoj glavi. Savetujemo vam da odvedete vašeg psa u park da biste videli kako raguje na malu decu, naravno, sa bezbedne udaljenosti. Zamolite prijatelje koji imaju malu decu da prošetatju u kolicima blizu vas, posmatrajte ponašanje svog psa i ako sve bude u redu možete čak i da hodate sa psom pored njih. Ove taktike će postepeno naučiti vašeg psa na društvo dece.

Tri meseca pre termina

Aktivno radite na pripremama vašeg ljubimca na dolazak njegovog “bate” ili “seke”. Koliko god se blesavo činilo, nabavite lutku koju ćete tretirati kao svoje dete. Nosite je u naručju po kući, gugučite joj i nosite je u nosiljci za bebe, baš kao što ćete raditi sa bebom kad se rodi. Stavite je u krevetac, ljuljajte i ponašajte se kao da je živa. Poenta je da se pas navikne na sve ove nove stvari, na njihovo prisustvo. Pustite psa da ih onjuši i da se navikne na miris bebi losiona, pudera, svega što ćete uskoro koristiti a na šta nije navikao. 

Probajte i da vežbate da šetate psa dok gurate kolica. Bitno je da se navikne na šetnju sa kolicima. Imajte na umu da nikad ne kačite povodac za dršku kolica. Ako vaš pas vidi vevericu, mačku ili drugog psa, možda će poželeti da otrči do njih, a to može biti jako opasno za bebu ušuškanu u kolicima! Zaboravite na izreku da starog psa ne možete naučiti novim trikovima!

Pokušajte da ga naučite na naredbu “nazad” , kako bi ga naučili da vam treba lični prostor. Kako da to uradite? Stanite direktno ispred psa, naredite mu “nazad” i držite ruku ispruženom dok polako idete prema njemu. Pas će se instinktivno pomeriti unazad, a vi ga nagradite poslasticom, lepom rečju ili ga pomazite kako bi znao da je uradio dobru stvar. Vežbajte ovu
naredbu narednih par meseci, postepeno eliminišući kretanje unapred, tako da samo podignete ruku i naredite psu “nazad”. Doslednost je ključna ali i daje rezutate. Videćete da će se vremenom vaš pas i sam odmaknuti od vas, dajući vam prostora da uživate sa svojom bebom u krilu.

Jedan mesec pre termina

Kada krenete u bolnicu na porođaj, neće vas biti nekoliko dana. Da li ste odredili ko će hraniti vašeg psa i izvoditi ga u šetnju? Napravite listu prijatelja koje vaš pas poznaje i voli. Nađite nekoga na koga možete računati da ga pozovete u 3 ujutru sa molbom da izvede vašeg psa u šetnju i da on i pristane! I uvek, ali uvek, imajte rezervnu osobu pri ruci.

Dve nedelje pre termina

Ukoliko se nećete porađati carskim rezom ili indukcijom, termin porođaja je vrlo nedefinisan pa se dobro pripremite. Pripremite pojedinačne porcije sa hranom, pripremite osobu koja će se za vreme koje provedete u bolnici brinuti o psu tako što ćete joj pored pripremljene hrane za vašeg ljubimca, napraviti spisak važnih telefonskih brojeva - obavezno veterinarov (broj za hitne slučajeve: 024/539-229) - i ostaviti povodac na vidnom mestu. Na ovaj način ste joj olakšali posao ukoliko iznenada budete morali u bolnicu. Kada odete, vaš ljubimac može biti napet zbog promena u svakodnevnoj rutini. Za njegovo dobro je bitno da se neko zanima sa njim kako bi se eliminisali mogući problemi u ponašanju.

Nedelju dana pre termina

U vama se dešava eksplozija hiljadu emocija (uzbuđeni ste, nervozni, razdražljivi,…) a to može da utiče i na vašeg ljubimca. Idite u laganu šetnju ako ste raspoloženi za to ili mazite vašeg ljubimca. On će se osećati smireno, a i vi ćete se osećati opuštenije i spremnije za preokret u životu.

Dok ste u bolnici

Nakon porođaja, dok se još budete oporavljali, vaš partner, prijatelj ili član porodice treba da donese nove mirise bebe u kuću. To može biti odelce, bodić, ćebence, bilo šta što ima miris vaše novorođene bebe kako bi se pas mogao naviknuti na njega. Do trenutka vašeg povratka kući, ovaj put sa bebom, pas će prepoznati i prihvatiti novi miris.

Dolazak kući

Pripremite se za mnogo lizanja! Vaš ljubimac će biti presrećan što vas vidi i ponovo može biti sa vama. Savetuje se da otac (ili neko drugi) drži bebu dok ulazite u kuću. Pozdravite vašeg ljubimca jer ste mu mnogo nedostajali i on će vas sigurno ushićeno pozdraviti. Onda, nakon što se smiri, sedite sa bebom u naručju i dajte mu da je onjuši kako bi se upoznao sa njom. Tokom
prvih par puta dok dojite bebu, zamolite nekog od ukućana da počasti psa šakom poslastica. Pas oseti da je vreme dojenja vrlo intiman događaj između majke i deteta i treba da nauči da će biti nagrađen ukoliko za to vreme bude miran i tih. Usred sveg novog oko novorođenčeta, nemojte zaboraviti da je vašem psu potrebna vežba. Ukoliko je nema, on će naći drugi način da potroši energiju makar to značilo da će raskomadati džak za smeće ili uraditi nešto drugo što ne sme. Potrudite se da se svaki dan nađe neko ko će ga odvesti u dugu šetnju, i kad se dobro izmori, biće miran.

Prve nedelje sa bebom

Vaš pas verovatno ne shvata zašto se menja život na koji je navikao. Sa svim dodatnim stimulansima može biti problematičniji nego inače. Umesto da mu stalno branite nešto ili ga prekorevate, usmerite njegovo ponašanje ka nečemu što ga čini srećnim. Skače na posetioce koji dođu da vide vas i bebu? Podsetite ga da ima novu igračku za žvakanje.
Uključite svog psa u aktivnosti oko bebe. Pustite ga da sedne u blizini kada joj menjate pelene i razgovarajte sa obe vaše "bebe" dok to radite. Vremenom će vaša beba, od totalnog neznanca na kog nije siguran kako da reaguje, postati omiljeni saigrač i doživotni prijatelj.

Održavanje mira između psa i bebe:

  • Ograničite pojedine prostorije ogradicama kako vaš pas ne bi mogao da uđe u njih, a sa druge strane, beba će moći nesmetano da puzi.
  • Sklonite bebine igračke jer vaš ljubimac lako može da ih izgrize smatrajući da su njegove.
  • Sklonite posudu sa hranom kad nije vreme za jelo. Jednom kada vaša beba počne da puzi po stanu i dočepa se psećih posuda, može da prospe svu vodu (povećava se rizik od klizavog poda i davljenja u toj vodi) i da razbaca pseću hranu (ili da se uguši stavljajući je u usta).
  • Obavezno vodite računa: neke rase pasa su agresivne kada je neko oko njihove hrane.
  • Kako beba bude počela da hvata sve oko sebe i pas će pre ili kasnije stići na red. Kako još uvek nema osećaj, da ne bi počupala vašeg ljubimca, pokažite joj kako da ga nežno miluje. Vaš ljubimac će vam biti duboko zahvalan na tome.
  • Uvek nadgledajte bebu i nikad je ne ostavljajte samu sa psom. Ponašanje novorođenčadi (vriska, nagli pokreti) može neočekivano da razdraži vašeg psa. Obratite pažnju na hod i neobičan kontakt očima koji može da signalizira da se vaš ljubimac ne oseća dobro u društvu vaše bebe.

Ukoliko pratite sve ove savete sigurni smo da ćete biti zadovoljni krajnjim ishodom i da će harmonija vladati u vašoj porodici.

Mario Tikvicki, dr vet. med.