Planirate da uzmete pticu kao kućnog ljubimca? Ovo morate znati!

Da li je vaša porodica spremna za novog ljubimca? Da li vam je kroz glavu prošla misao da bi to mogla da bude ptica? Kao i kod svakog drugog ljubimca, imati pticu ima svojih prednosti i mana. Iako ove pernate životinje mogu biti zabavne, blesave i šarmantne, one zahtevaju pažnju i puno brige, mogu da naprave veliki nered i mogu da vas izlude svojim kreštanjem.

Pri odlučivanju da li je ptica pravi izbor za vas, razmislite o sledećim stvarima:

PAŽNJA

Ove inteligentne životinje se najbolje osećaju u stimulativnim okruženjima gde provode vreme sa ljudima ili drugim pticama. U stvari, ptica može biti dovedena u situaciju da počne destruktivno da se ponaša ako je izolovana ili ne dobija dovoljno pažnje. Kada odlučujete da li je ptica dobar izbor ljubimca za vašu porodicu, trebalo bi da uzmete u obzir koliko pažnje možete da joj posvetite. Ako niko nije kući celi dan, ptica definitivno nije najbolji ljubimac za vas.

VREME

Nakon kvalitetno provedenog vremena u interakciji sa kućnim ljubimcem, vi ili vaše dete će takođe trebati pripremiti hranu, očistiti njen kavez, očistiti posude za hranu i slično. Važno je i da ptica provede neko vreme van svog kaveza, uz vaš nadzor. Budite spremni da preuzmete odgovornost za sve navedeno ako se vaša porodica odluči za pernatog ljubimca. Briga o pticama zahteva puno vremena.

Ptice nisu odomaćene kao mačke i psi, tako da svaka mora pojedinačno biti socijalizovana. Ako kupite već socijalizovanu pticu, možete biti sigurni da je puno vremena i truda utrošeno u oblikovanje njene ličnosti. Da biste održali plodove nečijeg rada, morate svakodnevno da komunicirate sa svojom pticom. Osim toga, svakodnevno čišćenje kaveza takođe oduzima više vremena nego što bi mnogi želeli da odvoje. Trebalo bi da budete sasvim sigurni da ste u mogućnosti da posvetite dovoljno vremena održavanju ptice pre nego što je kupite.

POSVEĆENOST

Mnoge ptice dugo žive. Zapravo, neke vrste mogu da žive do 100 godina! Obzirom na to, uzimanje ptice za ljubimca ima potencijal da bude doživotna posvećenost cele porodice. Čak i manji papagaji mogu živeti 8 godina, pa ako razmišljate da uzmete pticu kao ljubimca svom detetu, ono možda neće biti tu da brine o svom kućnom ljubimcu ako, na primer, u narednom periodu upiše fakultet u drugom gradu. Ako kupujete pticu za svoju porodicu, neophodno je da svi uče koliko god mogu o ptici, i da učestvuju u njenoj brizi i održavanju.
 

SIGURNOST

Nažalost, neke ptice imaju tendenciju da ugrizu, naročito ako se vežu za određenu osobu i osećaju ljubomoru ili nedostatak pažnje. Iako ovo svakako nije uvek slučaj, važno je razmotriti moguća pitanja o sigurnosti koja dolaze zajedno sa ovakvim kućnim ljubimcem.
 

DRUGI KUĆNI LJUBIMCI

Ako u kući imate druge kućne ljubimce, i dalje imate pticu! Trebalo bi, međutim, razmotriti nekoliko faktora pre nego što napravite korak i uzmete pticu. Crtani filmovi prikazuju realnu situaciju - ponekad ptice i mačke jednostavno ne mogu zajedno, pa ćete stalno morati da ih nadgledate.

PROSTOR

Ptica koju uzmete za ljubimca će trebati  kavez odgovarajuće veličine - što veći, tim bolje. Neki kavezi su široki čak i 5 metara (naravno, kod određenih vrsta ptica)! Proverite da li imate potreban prostor za kavez, postolje i drugi potrošni materijal.

BUKA

Volite mir i tišinu? Onda kupovina ptice možda nije najbolji izbor za vas. Čak i mali papagaji imaju tendenciju da budu bučni, a ta buka nije uvek prijatna. Ako ipak želite pticu po svaku cenu, moraćete da podnesete malo buke. Naravno, neke ptice mogu da pričaju, ali sve one umeju da vrište, cvrkuću, kriču, i sl. Vaša ptica će verovatno raditi sve navedeno, i to najverovatnije neće biti u trenutku kada želite da čujete. Ali ako želite da posedujete pticu, moraćete to da prihvatite.

VETERINAR

Nisu svi veterinari specijalizovani da leče ptice. Dakle, pre nego što dovedete pticu kući, proverite da li ćete imati potrebnu pomoć i oslonac lokalnog veterinara.

TROŠAK

Kao i kod bilo kog ljubimca, važno je da imate u vidu svoj budžet. Hrana za ptice, igračke, troškovi za veterinara, troškovi održavanja, troškovi kupovine kaveza i postolja, hrane  mogu se brzo nagomilati.

UZGAJIVAČI

Nažalost, neke egzotične ptice su ilegalno uvežene i prodaju se na tržištu kućnih ljubimaca. Zbog toga, veoma je važno da istražite i kontaktirate uglednu odgajivačnicu. Sigurni smo da će vam uzgajivači pomoći da pronađete pravu pticu za svoju porodicu i pružiti svu potrebnu podršku tokom procesa kupovine.

TIP PTICA

Ako odlučite da je ptica pravi izbor za vašu porodicu, razmislite o tome koja vrsta ptice bi bila idealna. U slučaju da će vaše dete biti primarni negovatelj, razmislite o usvajanju manje vrste o kojoj je lakše brinuti (kao što je na primer tigrica). Međutim, veći papagaji, poput makau, nisu odgovarajući kućni ljubimci za decu.

 

 

E sad, ako ste se definitivno odlučili da uzmete pticu, dali joj već ime, spremili mesto za kavez, odlučili čija će briga ona biti, morate da znate i sledeće:

Novo posuđe za pripremu hrane

Možda će vam trebati novo posuđe u kuhinji. Teflon i posuđe koje ima sloj koji sprečava lepljenje hrane pri pripremi može biti smrtonosno za papagaje i druge ptice. Sloj na tiganju daje specifičan miris  (ljudi ga ne osećaju) koji može ubiti pticu za nekoliko minuta. To znači da ćete morati da uzmete posuđe od nerđajućeg čelika ili druge sigurne supstance.

Oprostite se od sveća i osveživača vazduha

Kao i kod teflona, mirisne sveće, mirisna ulja i osveživači vazduha mogu predstavljati opasnost po zdravlje kućnog ljubimca. Ptice imaju izuzetno osetljive respiratorne sisteme i lako podlegnu hemikalijama i isparenjima.

Zabranjeno pušenje u kući

Pretpostavili ste - dim cigarete je isto toliko loš za vašu pticu kao i za vas (ako ne i gori). Ako ne možete bez cigareta, pušite van kuće kako biste zaštitili pticu. I ne zaboravite da operete ruke ako ste nedavno pušili, pre nego što se zaigrate sa pticom!

Planirajte rano buđenje

Ptice se bude sa prvim zracima sunca ili kada otkrivate ujutru kavez. Budite spremni da prilagodite svoj raspored spavanja svom pernatom prijatelju koji voli rano da ustaje. Takođe, vašoj ptici će trebati doručak odmah nakon buđenja, i moraćete biti tamo da je poslužite.

Investirajte u dobar usisivač

Ptice su neuredne. U mnogim slučajevima, svakodnevno ćete morati da usisavate oko kaveza. Budite sigurni da ste dorasli ovom zadatku pre nego što donesete pticu u vaš dom.

Možda ćete morati da se rešite nekih biljaka

Mnoge obične kućne biljke ili cveće su toksični za ptice. Morate naći novo mesto za njih pre nego što usvojite pticu.

Moraćete da pazite šta oblačite

Ptice po  prirodi privlače sjajni predmeti, poput nakita i sjajnih metala. Morate da ih skinete ili sklonite pre nego se pozabavite pticom, da biste je zaštitili a isto tako i sebe i svoje stvari. Takođe, trebalo bi da budete spremni da ćete izgubiti mnogo dugmića jer ih ptice prosto obožavaju grickati sa odeće! Imajte pri ruci rezervnu dugmad i pribor za šivenje.

Jako je bitno da istražite sve o pticama kao kućnim ljubimcima ako ozbiljno razmišljate da je uzmete. Što se više informišete, to bolje po vas. Mi smo se potrudili da navedemo što više faktora koje trebate da uzmete u obzir. Iako je potrebno puno ulaganja da držite pticu kao kućnog ljubimca, odnos koji možete formirati zajedno čini se svima vrednim - samo pitajte nekoga ko je ima, biće presrećan da vam ispriča sve o svom kućnom ljubimcu! A mi, kao veterinarska stanica, smo voljni da vam damo stručne savete.