Šta ne treba davati ljubimcima?

Kako brinemo o našem zdravlju, tako treba da vodimo računa i o zdravlju naših ljubimaca. Hrana koju mi konzumiramo, bez obzira na to koliko nam logično bilo da je damo životinjama, najčešće nije dobra za njih. U nastavku ćemo navesti proizvode ili kategorije proizvoda koje
mogu biti opasne po njihov život. Pročitajte koji su najčešći simptomi po kojima možete zaključiti da li je životinja konzumirala neke od njih kako biste znali provovremeno da reagujete.

Alkohol

Alkoholna pića ili hrana koja sadrži alkohol može kod životinja da izazove povraćanje, dijareju, dezorijentisanost, depresiju, otežano disanje, drhtavicu, povećanu kiselost krvi, komu pa čak i smrt. Ni u kom slučaju nemojte davati alkohol vašem ljubimcu.

Avokado

Avokado ume da bude opasan za ptice, zečeve, magarce, konje i preživare poput ovaca i koza. Najveću štetu nanosi kardiovaskularnom sistemu, dok kod ptica izaziva smrt. Kod konja, magaraca i preživara je primećeno oticanje glave i vratnog dela nakon konzumiranja avokada.

Čokolada, kafa i kofein

Sve tri namirnice sadrže supstance zvane metilksantini koji se nalazi u kakau, biljci čiji se plodovi koriste za pravljenje kafe, dok se ekstrakti iz semenki mogu naći u sokovima. Ukoliko ih pojede životinja, metilksantini izazivaju povraćanje, dijareju, nesvesticu, pojačanu žeđ i mokrenje,
hiperakitvnost, ubrzani rad srca, drhtavicu, napade, a u nekim slučajevima čak i smrt. Tamna čokolada (sa više procenata kakaoa) je opasnija od mlečne. Bela čokolada ima najmanju količinu metilksantina, dok čokolada za kuvanje sadrži najviše.

Citrusi

Stabljike, lišće, kora, plod i semenke citrusnih biljaka sadrže različite količine limunske kiseline i esencijalnih ulja koja mogu da izazovu iritaciju i depresiju centralnog nervnog sistema ukoliko ih životinja pojede u značajnoj količini. Male količine neće izazvati probleme veće od stomačne
nelagode.

Kokos i kokosovo ulje

U manjim količinama, kokos i proizvodi od kokosa neće izazvati veće probleme kod vašeg ljubimca. Meso i mleko kokosovog oraha sadrže ulja koja mogu da izazovu stomačnu nalegodu, mekšu stolicu ili dijareju. Zbog ovoga vam savetujemo da budete oprezni ukoliko dajete vašem ljubimcu nešto od pomenutog. Kokosovo mleko ne bi trebalo uopšte da im se daje - zbog visokog sadržaja kalijuma.

Grožđe i grožđice

Iako nije poznato koja se toksična supstanca nalazi u grožđu i grožđicama, poznato je da izaziva otkazivanje funkcije bubrega. Sve dok se ne dokaže koja je to supstanca, najbolje je da izbegavate i jedno i drugo kada su vaši ljubimci u pitanju.

Mleko i mlečni proizvodi

 

Pošto ljubimci nemaju odgovarajuću količinu laktaze (enzima koji razgrađuje mlečni šećer laktozu) u organizmu, mleko i drugi mlečni proizvodi izazivaju dijareju i osetljivost stomaka kod životinja.

 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, uključujući bademe i orase sadrže velike količine ulja i masti. Masti mogu izazvati povraćanje i dijareju, a u najgorem slučaju pankreatitis.

Beli, crni luk i vlašac

Ovo povrće i začinske biljke mogu izazvati iritacije gastrointestinalnog trakta i dovesti do oštećenja crvenih krvnih zrnaca. Iako su mačke osetljivije, rizik kod pasa se povećava povećanjem unosa ovih namirnica.

Sirovo/nedovoljno obrađeno meso, jaja i kosti

Sirovo meso i jaja sadrže bakterije poput salmonele i ešerihije koli koje su podjednako opasne po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca. Sirova jaja sadrže enzim avidin koji smanjuje apsorpciju biotina (vitamina B) te može dovesti do problema sa kožom odnosno krznom. Davanje sirovih kostiju vašem ljubimcu izgleda kao normalan i zdrav izbor ali je ono opravdano jedino ukoliko je vaš ljubimac živeo u divljini. Za domaću životinju ovo može biti izuzetno opasno jer se ona može zagrcnuti kostima, a deo izgrižene kosti se može zaglaviti ili čak probušiti deo digestivnog trakta i time izazvati ozbiljne povrede.

So i slane grickalice

Velike količine soli mogu izazvati neutoljivu žeđ i pojačano mokrenje, u najgorem slučaju trovanje natrijum jonom. Znaci po kojima ćete znati da je vaš ljubimac pojeo previše slane hrane su povraćanje, dijareja, depresija, drhtavica, povišena telesna temperatura, napadi koji mogu dovesti do smrti. Stoga apelujemo da izbegavate davanje slanih grickalica naročito čipsa, pereca i slanih kokica vašim ljubimcima.

Ksilitol

Koristi se kao zaslađivač mnogih proizvoda poput žvakaće gume, bombona, slatkiša, slatkih peciva i zubnih pasti. On povećava oslobađanje insulina kod velikog broja životinjskih vrsta, što dovodi do otkazivanja jetre. Povećanje insulina dovodi do hipoglikemije (snižen nivo šećera). Znaci po kojima se prepoznaje toksikoza su povraćanje, nemoć i gubitak koordinacije. Ovi prvi znaci mogu biti propraćeni napadima dok jetra može da otkaže za nekoliko dana.

Dizano testo

Dizano testo izaziva gasove koji se mogu akumulirati u digestivnom sistemu vašeg ljubimca. Ovo može biti veoma bolno za njega, a izaziva nadimanje stomaka, pa čak i uvrtanje creva postajući tako opasno po život. Kvasac proizvodi etanol kao nusproizvod te pas koji pojede presno testo može da se napije (pročitajte prvu stavku ovog teksta).

Ovo je samo deo liste namirnica koje se ne sme davati ljubimcima. Ukoliko je vaš pas pojeo nešto što mislite da nije trebao ili imate neku dilemu oko hranjenja, najbolje bi bilo da se obratite vašem veterinaru.

Mario Tikvicki, dr vet. med.
Klinika "Veterinar" Subotica