Sterilizacija pasa i mačaka - sve što treba da znate - VIDEO

Kao odgovorni vlasnici pasa i mačaka jedna od naših dužnosti je i briga o potomcima koje oni donesu na ovaj svet. Postoji mnogo mišljenja i priča vezanih za sterilizaciju ali postoje nepobitne istine koje donose mnogo prednosti. 

Kao prvo i najbitnije je da ženke više ne ulaze u proces parenja, samim time nema više pokušaja bežanja, niti nepozvanih udvarača. Isto tako jedinke koje su sterilisane prosečno imaju duži životni vek od onih koje nisu, jer se sterilizacijom prekida ciklus hormonalnih varijacija i time uklanja stres po telo.

Sterilizacijom se izbegavaju neželjeni okoti, koji dovode do povećanja pasa i mačaka lutalica, što zauzvrat dovodi do još većeg broja ovih životinja koje se pare na ulicama, i tako se začarani krug nastavlja.

Na nama je da budemo odgovorni vlasnici i kao što možete saznati od bilo koga ko je već prošao kroz ovaj rutinski proces, on nije strašan i oporavak traje veoma kratko, a ostatak života je olakšan i nama i našem najboljem prijatelju.

U vezi ove rutinske procedure priča Vam naš dr Mario Tikvicki i uklanja sve nedoumice koje ste imali u vezi sterilizacije. Pogledajte video ispod: