Kako da sprečite nestanak vašeg ljubimca

Verovatno ni ne pomišljate da tako nešto baš vama može da se dogodi, ali statistike pokazuju da je svaki treći pas barem jedanput odlutao od svog vlasnika. Znajte da je takav događaj traumatičniji nego što to možda predpostavljate i za vas i za vašeg ljubimca, stoga nije na odmet da vam predočimo neke korisne savete za preventivu.

Iako se obeležavanje pasa kod nas vrši uglavnom kod prve vakcinacije protiv besnila ubrizgavajući mikročip pod kožu ljubimca, u svetu se primenjuju i druge metode:

  • ID tag - postoje standardni "privesci" napravljene od metala ili plastike sa ugraviranim brojem telefona vlasnika, zatim digitalni ID tagovi koje se uslikavaju mobilnim telefonom i tako dolazi do informacija o vlasniku, a postoje i USB drive tagovi na kome se nalaze sve neophodne informacije o vlasniku, koji se zakače na ogrlicu ljubimca.
  • Tetovaža - može da se primeni samo na pse koji nemaju veliko krzno a radi se na stomaku ili unutrašnjem delu zadnjih nogu i to u totalnoj anesteziji. Najčešće se tetovira broj telefona vlasnika i neki natpis, tipa: "pronalazaču sledi nagrada"
  • GPS uređaji za praćenje - napretkom tehnologije moguće je nabaviti pločicu pomoću koje možete u svakom trenutku na mapi videti gde se vaš pas nalazi.
  • Uređaji sa radio frekvencijom - pokazuju pravac u kome treba da idete kako biste došli do vašeg ljubimca.

Pored nabrojanih, veliki broj ljubimaca je pronađen zahvaljujući šerovanju (deljenju) fotografija na društvenim mrežama. Za svaki slučaj, slikajte vašeg ljubimca negde uz beli zid tako da se jasno vidi njegova figura i specifičnosti. Svetla pozadina omogućava bolju sliku ukoliko se odlučite na to da fotokopirate "oglas" u više primeraka i kačite ga na prometnim mestima na lokacijama gde je izgubljen.

Kada se radi o mačkama samo 2% izgubljenih mačaka se vrati kući a kod pasa taj procenat je 15-20%. Dobar deo onih što su se "vratili" kući, treba da zahvale upravo gore nabrojanim metodama.

Ukoliko Vam se ovaj tekst učini korisnim, kliknite na share dugme ispod ovog teksta kako biste ga podelili sa svojim prijateljima.