Prosečna starost kućnih ljubimaca

Prosečna starost kućnih ljubimaca

Izbor kućnog ljubimca nije lak, a jedna od bitnih parametara koju treba uzeti u obzir je svakako i njegov životni vek i koliko dugo ćete moći da brinete o njemu? Ako npr. uzimate kornjaču koja može da živi preko 100 godina - to je bitna tema za razmišljanje :-)

Na starost uticaj imaju: okruženje, nivo stresa kojem su ljubimci izloženi, sreća i ishrana, ali i nešto na šta mi kao vlasnici ne možemo uticati - a to je genetsko nasleđe zahvaljujući kojem neke životinjske vrste žive dugo koliko i ljudi, a neke i duže!

Sledi lista prosečnog životnog veka najčešćih kućnih ljubimaca:

Miševi
Ovi mali glodari su odlični ljubimci jer je lako brinuti se o njima i vežu se za svoje vlasnike. Obično su prvi kućni ljubimci, za one koji ih još nisu imali, sa relativno kratkim životnim vekom od 1 do 3 godine, dok uz besprekornu brigu mogu doživeti čitavih 5 godina.

Hrčci
Ova mala bića su, slično miševima, laka za brigu i negu i prosečno žive od 2 do 3 godine. Patuljasti hrčci žive oko 2 godine, dok normalni mogu živeti maksimalno 4 godine.

Pacovi
Pacovi zahtevaju mnogo interakcije i igre kako bi bili zadovoljni. Oni su hitri, prijateljski nastrojeni i brzo se vežu za svoje vlasnike. Iako im je prosečan životni vek od 2 do 4 godine, uz odgovarajuću brigu mogu doživeti čak 7!

Ježevi
Jednostavni, slatki i jednostavni za brigu ipak nisu dobri ljubimci u porodicama sa malom decom jer grubo rukovanje njima može izazvati da se nakostreše i da se dete ubode na bodlje. Mogu da dožive 8 godina što se smatra dubokom starošću obzirom da prosečno žive od 4 do 6 godina.

Morsko prase
Morski prasići su rastom veći od miševa i hrčkova. Društveni su i vole da provode vreme sa svojim vlasnicima. U odnosu na prethodno spomenute ljubimce, spadaju u zahtevniju vrstu koja živi oko 5 godina (iako je zabeležen slučaj morskog praseta koje je živelo čak 14 godina).

Jazavac
Pripada istoj familiji kao i lasica, ima blago mošusni miris i izuzetno je živahna i znatiželjna životinja. Spava oko 12 sati dnevno i zahteva svakodnevno vežbanje. Skloni su dobijanju raka ali uz dobru negu i pažnju jazavci mogu da dožive 10 godina, iako im je prosečan životni vek od 5 do 7 godina. 

Veverica
Može da živi do 16 godina. Mnogo je pozitivnih i negativnih komentara o veverici kao kućnom ljubimcu, potrebno joj je puno prostora i stalna pažnja.

Ribice
Iako ribice ne možete maziti, izuzetno su atraktivni i lepi kućni ljubimci oko kojih nema mnogo problema sve dok održavate čistoću akvarijuma i redovno ih hranite. Zlatna ribica može da poživi 25 godina i više, ukoliko vodite računa o njoj i ne izlažete je stresu. Možete računati na to da ribice žive od 1 do 10 godina, zavisno od vrste za koju se odlučite.

 

Gušteri
Neki reptili poput guštera su teški za održavanje jer su im potrebni određeni uslovi kako bi bili zdravi. Na raspolaganju imate mnogo vrsta a životni vek varira od vrste pa tako kameleon prosečno živi 3 dok geko živi oko 30 godina.

Zmija
Ovaj reptil, poput guštera, takođe zahteva određene uslove. Ukoliko se brinete o njoj na odgovarajući način, imaćete nesvakidašnjeg ljubimca! Prosečno žive od 10 do 15 godina, zavisno od vrste.

Pas
Najčešći izbor kada je u pitanju ljubimac i najstariji kućni ljubimac ikad! Psi su lojalni, živahni i zahtevaju redovnu pažnju. Ako ne volite da budete angažovani oko njih, izaberite drugu životinju. Životni vek pasa zavisi od rase, s tim da manje rase žive dvadesetak, dok veće rase žive od 8 do 10 godina. Odgovarajuća zdravstvena nega, ishrana i životno okruženje u velikoj meri mogu da utiču na njihov životni vek.

Mačka
Najpopularniji ljubimac jer pruža dobar balans inteligencije i nezavisnosti. Lako ih je naučiti redu te čine izuzetno ali ne i preterano zahtevno društvo. Na njihov životni vek, kao i kod pasa, utiču adekvatni životni uslovi, zdravstvena nega i ishrana. Mačke koje žive u kući žive duže jer su manje izložene predatorima i bolestima. Mačke prosečno žive od 10 do 15 godina, dok u izuzetnim slučajevima mogu da požive i 20 godina!

Zec
Sladak, pitom i nezahtevan. Iako pomalo ćudljiv, zec se može pripitomiti i naučiti na maženje. Obično se drže u kući i žive desetak godina.

Ptice
Ove male, izuzetno inteligentne životinje su populari kućni ljubimci koji mogu živeti jako dugo. Pojedine vrste papagaja mogu živeti više od 100 godina (tako da se dobro pripremite ukoliko izaberete takvu vrstu!) Imajte u vidu - ako ne volite buku, cvrkutanje ili pričanje, ptica nije pravi izbor za vas. Prosečan životni vek je šarolik i zavisi od vrste.

Kornjača
Ovi sjajni ljubimci mogu živeti od 30 do nekoliko stotina godina! Ukoliko se odlučite za neku vrstu koja dugo živi, potrudite se da nađete naslednika koji će biti srećan da je dobije i koji će da se brine o njoj predano kao i vi. Kako bi kornjača poživela treba da se pobrinete za njenu sigurnost i adekvatno životno okruženje.

Eto, na vama je ostao izbor da shodno očekivanoj starosti izaberete vašeg dugogodišnjeg prijatelja. A nama veterinarima ostaje da se brinemo o njihovom zdravlju i prevenciji i pomognemo da vaš zajednički život bude još lepši i bezbrižniji.

Mario Tikvicki, dr vet. med.
Klinika "Veterinar" Subotica