Učite decu saosećanju prema životinjama

Učiti decu da saosećaju i budu empatični prema njihovim krznenim, pernatim i rožnatim prijateljima je od vitalnog značaja kada je u pitanju sprečavanje okrutnosti prema životinjama, kao i podizanje svesti da treba da poštuju i odnose se sa  ljubaznošću i prema onima koji su drugačiji od njih.

Prema Nacionalnom Kongresu PTA, "Deca naučena da šire pravdu, dobrotu i milost prema životinjama postaju pravednija, ljubaznija i pažljivija i u odnosima s drugima. Razvoj karaktera u ovim okvirima rezultiraće ljudima širih simpatija, humanističnijim, pravednijim, u svakom pogledu vrednijim građanima za jedno društvo. "

Pošto se mala deca prirodno identifikuju sa životinjama, a pošto su životinje živa bića poput nas, možemo da koristimo naše interakcije sa životinjama da naučimo decu kako se treba ponašati prema drugim ljudima. Učiti našu decu da poštuju i štite čak i najmanju i najnedopadljiviju među njima jedna je od najvažnijih životnih lekcija koje im možemo preneti. Pomozimo im da nauče da poštuju jedni druge - i sprečićemo nasilje.

 

Učenje empatije sprečava nasilje!

Decenije istraživanja pokazuju da detetov odnos prema životinjama može predvideti njegovo buduće ponašanje. Poražavajuća činjenica je da su deca koja su naudila životinjama kasnije u životu to uradila i bliskim ljudima.  Nasilje prema životinjama se smatra jednim od tri glavna pokazatelja budućeg psihopate. Ljudi koji su spremni na čin nasilja nemaju dovoljno razvijen osećaj empatije –  nemaju sposobnost da shvate i razumeju stradanje i agoniju koju izazivaju drugima.

 

Dobrota se uči davanjem primera

Uključivanje ljubaznosti i poštovanja u svakodnevni život vaše dece  je jednostavno i zabavno! Najlakši i najbitniji način je učenje empatije.

Koji su sve načini za to?

 • Naučite decu da poštuju životinje. Slušajte sebe i ono što govorite životinjama, i ni u kom slučaju nemojte da govorite  "glupi pas", “marš” ili druge ružne reči.
 • Nikad nemojte udariti životinju.
 • Pokažite da poštujete život životinja tako što ćete biti strpljivi sa njima, kupite im ogrlicu sa imenom da i oni imaju svoj identitet, brinite o njihovoj higijeni tako što ćete ih očistiti od parazita, očistiti njihovo životno okruženje, sipajte im svaki dan čistu vodu i obezbedite redovnu veterinarsku negu.
 • Uključite životinje u svoj život. Dozvolite vašem psu da živi u kući uz porodicu i svakodnevno provodite vreme sa njim, četkajte ga, igrajte se sa njim i vodite ga u šetnju.
 • Ponekad mala stvorenja (komšijska mačka, golub, vrabac) zalutaju u naše domove - pomozite im da na miran način nađu put napolje. Nema potrebe za vikanjem ili nasiljem, ona bi isto tako da izađu iz vaše kuće.
 • Izbegavajte da koristite izjave koje ponižavaju životinje - čak i one koje su izrečene u šali  poput "mrzim mačke" ili "glupa kokoška".
 • Zapamtite da igračke utiču na decu. Ne kupujte im igračke koje nagoveštavaju eksploataciju životinja, kao što su video igre koje dozvoljavaju deci da ubijaju životinje ili makete zooloških vrtova gde su životinje zatvorene u kavezima.

 

Aktivosti kojima pokazujete da vam je stalo

Pokažite svojoj deci da je zaista zabavno brinuti o životinjama tako što ćete ih redovno angažovati u narednim aktivnostima koje takođe decu uče empatiji:

 • Idite u lokalni azil sa svojim detetom da mu pokažete kako se brine o napuštenim životinjama, čak možete i da usvojite psa ukoliko razmišljate o tome da uzmete kućnog ljubimca ali niste sigurni kako bi vaše dete reagovalo na to.
 • Ukoliko ste u mogućnosti zasadite i uzgajajte cveće i grmlje za leptire, pčele i druge životinje koje se pojavljuju u vašem dvorištu ili na terasi.
 • Tokom šetnje na plaži, u šumi ili pored potoka pokupite plastične boce i drugo smeće koje, pored toga što narušava životnu sredinu, može biti opasno po životinje.
 • Posetite farme (ne klanice!) životinja da dete vidi odakle dolaze jaja, mleko,… 
 • Gledajte filmove koji pokazuju ljubav prema životinjama, kao što su "Bambi", "Maza i Lunjo", "Potraga za Nemom", "Priča o ajkulama", "Pčelica Maja" i slične.
 • Čitajte deci knjige i  bajke u kojima je prikazano da i životinje imaju osećanja kao ljudi, kao što su na primer "Lesi se vraća kući" i "Ružno pače".

 

Sve ono pozitivno što dete bude naučilo od vas će imati pozitivan odraz u budućnosti i bićete ponosni na sebe i njega. Sem toga, biti okružen životinjama je pravo bogatstvo. To vam ceo kolektiv “Veterinara” može potvrditi.