Kada vakcinisati psa?

Vakcinacija pasa je veoma bitna, jer bolesti na koje su oni osetljivi (naročito u tom uzrastu, mogu na žalost da imaju i smrtni ishod). Vakcinisati se mogu zdrave životinje očišćene od parazita.

Štenci koji se vakcinišu sa 6 nedelja starosti treba dva puta revakcinisati. Ukoliko štene dobije prvu vakcinu sa 8 nedelja starosti, dovoljna je jedna revakcinacija. Naša preporuka je da se štenci revakcinišu na 4 nedelje (mesec dana). Psi se vakcinišu najčešće protiv pet bolesti: parvoviroze (mačije kuge), štenećaka, zarazne žutice, leptosiroze, influence pasa. Nakon što je vakcina data imunitet nastupa za 7-14 dana (pa u ovom periodu još treba paziti na štene i ne dopuštati mu kontakt sa drugim psima). Obzirom da imuni sistem mladunčadi još nije dovoljno razvijen da pruži trajniju sigurnost, sa 12 nedelja starosti se radi revakcina koja pojačava otpornost od ovih istih bolesti. Ovde moramo istaći da iako od ovih bolesti najlakše oboljevaju štenci, od njih mogu oboleti i odrasli psi pa je neophodno ovu vakcinu ponavljati svake godine. Odrasli psi se revakcinišu jedanput godišnje.

Vakcinacija pasa protiv besnila i čipovanje je obavezno za sve jedinke koje su napunile tri meseca života i ušle u četvrti mesec. Radi se jedanput godišnje vakcina i svake godine revakcinacija. Prilikom ove vakcinacije ljubimci dobijaju i pasoš